Jorden - ett sandkorn i universum

Här kommer min redovisning som jag hade idag, hoppas den är värd all tid att läsa!

 

Har du någon gång ståt vid en brasa en kall kväll? Du kanske stod där och sträckte fram händerna för att värma dem, men när du kom för nära, blev det för varmt och du nästan brände dem, och kom du för långt bort, så började du frysa. Det är på samma sätt solen fungerar för oss här på jorden, vi är varken för långt bort, eller för nära, vi ligger perfekt!

 

Solen värmer våran jord, oss och allt annat på den, det är ett brinnande enormt klott som ligger 150 miljoner km från våran jord, vi förstår inte hur långt det här är, men tänk dig såhär, om du skulle köra den sträckan med bil, och hålla hastigheten 160km/h, så skulle det ändå ta dig över 100 år att nå fram till målet, i det här fallet solen.

Den ligger inte bara långt ifrån oss utan jorden kretsar kring solen så exakt att vi varken blir frysta eller stekta. Vi är beroende av den. Solen är inte bara en sol, i själva verket är det en stjärna, precis som alla andra små prickar som vi kan se när det är totalt mörkt ute, just solen är våran närmaste stjärna, och därför är den så stor i våra ögon.

 

Men hur kraftfull är den? Man har beräknat att temperaturen längst inne i solen är 15 miljoner grader Celsius, och nu kommer vi till det här igen, hur ska vi förstå det här? Jo om vi skulle ta ett bit av solen, lika stor som ett knappnålshuvud och la den mitt i Norrköping så skulle vi behöva flytta ända ut till Stockholm för att inte ta skada av den! Vi måste alltså vara runt 14 mil ifrån den! Och storleken på solen är så enorm att om vi skulle fylla den skulle det krävas 130miljoner planeter av bara den vi bor på (jorden), men solen är inte den största stjärnan, solen kallas även för gul dvärg, och dvärgar är inte speciellt stora.

 

Förutom jorden & solen så finns andra planeter, en av dem är Saturnus, Den ligger långt bort från våran jord, och det tog en farkost 4 år att nå den, trots att den färdades 40 gånger snabbare än en kula som avfyrats från ett kraftigt handeldsvapen.

 

Men hur stort är då universum? Jag skulle säga att det är omöjligt att veta, vi vet inte ens vart det börjar, eller om det har något slut, jag tror faktiskt inte det har något slut, men det kommer vi aldrig få veta, med tanke på att vi dör när vi är så unga som 80-90år, livet är för kort för att hinna upptäcka universum!

D

et finns så mycket där ute, mycket av allt, som stjärnor, hur många stjärnor tror du att du kan du se med ögat? Enbart med ögat kan du se runt 3000 stjärnor, utan något teleskop, men det här ingenting med resten av universum, dom är oräkneliga, precis som att det är omöjligt att räkna varje sandkorn på jorden, tänk då på att sandkorn finns överallt, både på land och I hav!

 

Så vad består egentligen universum av? Jo det består såklart av allt det vi pratat om hittills, men mer finns det, om jag säger vintergatan vad tänker ni på då? Ah galaxer, astronomer säger att det finns mer 125 miljarder galaxer och varje galax består av över 100 miljarder stjärnor!

 

Just våran galax, vintergatan är så står som hundratusen ljusår diagonalt beräknat, och hur fungerar det här med ljusår då? En ljusstråle färdas 3hundratusen km/s, Det skulle ta alltså 1hundratusen år att bara korsa våran galax, och det finns mycket störa galaxer!

Allt detta håller sin plats, tänk vad mycket det finns och ändå sker inget kaos. Vi är små, vi är som små små myror, i hela universum, ändå kommer vi aldrig att få uppleva det enorma som finns runt om oss.

 
 
Kommentarer
PAowiiee ;) säger:

Jätte bra text Erik!! <3
har lärt mig massa nytt nu ;)

Svar: Naw Tack ;) <3
Ja nu har jag lärt dig ett och annat! :p
Erik Björkén

2014-04-25 | 17:57:43
Bloggadress: http://paowiiee.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: